Owocowe brandy to napój produkowany z destylowanej zacieru, soku, wina lub resztek kulinarnych owoców. Termin ten obejmuje szeroką klasę alkoholi produkowanych na całym świecie i zazwyczaj obejmuje napoje z winogron, które są określane jako zwykła brandy (gdy wykonane jest z destylacji wina) lub promace brandy (gdy wykonane jest bezpośrednio z wytłoczyn z winogron). Jabłka, brzoskwinie, morele, śliwki i jeżyny są najczęściej stosowanymi owocami.
Brandy (pol. wypalanka, winiak) - napój alkoholowy (wytrawna wódka) destylowany z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy - brandy wiśniowa itp.
Triple sec - grupa słodkich likierów pomarańczowych zawierających 40% alkoholu. Likier sporządzany jest z nalewu na świeże i suszone skórki różnych odmian pomarańczy, łącznie z odmianą Curacao. Triple sec narodził się we Francji w XIX wieku. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu to ?potrójnie wytrawny?. Nie oznacza to jednak, że przeciętny Triple Sec jest 3 razy bardziej wytrawny niż Orange Curaçao. Fraza ?triple? oznacza w tym wypadku, że alkohol bazowy, na podstawie którego stworzony jest likier, był destylowany 3 razy. Spór o pierwszeństwo produkcji toczą marki Combier i Cointreau.
Cytryna zwyczajna Citrus limon (L.) Burm., nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną - gatunek roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Do Europy trafiła podczas Średniowiecza (starożytni Rzymianie znali i uprawiali tylko cytrony Citrus medica).
Cukier puder ? drobno granulowany, poddany procesom rozdrabniania kryształków cukier spożywczy. Jego rozdrobnienie sprawia, że jest bardziej podatny na rozpuszczalność niż cukier krystaliczny. Stosowany głównie w branży piekarniczej i cukierniczej. Nadaje walory smakowe i estetyczne.
Cukier puder jest mieszany z mąką kukurydzianą lub pszenną w celu zwiększenia jego sypkości i dlatego nie nadaje się na ogół do słodzenia napojów.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.