Ricard to aperitif o smaku anyżu i lukrecji, stworzony przez Paul'a Ricard w 1932 roku.
Marka Ricard jest światowym liderem w alkoholach opartych na anyżu, ze sprzedażą ponad 40 milionów litrów Ricard każdego roku. Jego głównym konkurentem jest Pastis 51, która obecnie należy do grupy Pernod Ricard oraz jest produkowany i dystrybuowany przez Spółkę Pernod.
Ricard jest francuską spółką publiczną założona w 1932 w Marsylii we Francji przez Paul'a Ricard'a. Obecnie należy do grupy Pernod Ricard. Ricard jest pierwszą marką spirytusową we Francji w kategorii wielkości sprzedaży i obrotów.
Cukier spożywczy ? na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
Peychaud Aromatic Coctail Bitters to gorzki likier dystrybuowany przez firmę Sazerac. Został stworzony około 1830 roku przez Antoine Amédée Peychaud oraz Creole, aptekarzy z francuskiej kolonii San Domingo (obecnie Haiti), którzy osiedlili się w Nowym Orleanie w 1795 roku. Jest to goryczkowy likier, porównywalny do Angostury, ale z lżejszą cierpkością, posiada słodszy smak i więcej kwiatowy aromatów. Peychaud Bitter jest ważnym składnikiem koktajlu Sazerac.
Woda (tlenek wodoru; nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) - związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia - lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość występującej na Ziemi wody jest ?słona? (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone są gazy atmosferyczne, z których w największym stężeniu znajduje się dwutlenek węgla.
Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej, jak i przemysłowej.
Burbon - whiskey amerykańska, produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon jest leżakowany w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku.
Skórka cytrynowa - otrzymywana jest poprzez skrobanie lub cięcie zewnętrznej, kolorowej skóry owoców cytrusowych m.in. cytryn. Jest stosowana jako dodatek smakowy do żywności.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.