Rum - napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Likier bananowy - słodki, bananowy likier z zawartością alkoholu na poziomie 17% - 25%. Jest stosowany głównie w napojach alkoholowych, ale także w kuchni; jest składnikiem wielu koktajli i deserów.
Wanilia jest często wykorzystywany jako smak lodów, zwłaszcza w Ameryce Północnej i Europie. Lody waniliowe, podobnie jak inne smaki lodów, powstaje przez ochłodzenie mieszaniny składającej się ze śmietanki, cukru i wanilii. Rodzaj użytej wanilii do lodów zależy od lokalizacji. W Ameryce Północnej, konsumenci są zainteresowani bardziej wydatnym, dymnym smakiem, podczas gdy we Francji, cenią bardziej anyżowy posmak. Aby utworzyć gładką konsystencję lodów, mieszanina musi być mieszana od czasu do czasu, a następnie powraca do pojemnika z lodem i solą do kontynuowania procesu krzepnięcia.
Śmietanka ? produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Stanowi półprodukt przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, lodów śmietankowych. Sprzedawana również w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT. Śmietanki o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywanej słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietanki o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwanej kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.
Banan (Musa L.) - rodzaj roślin z rodziny bananowatych (Musaceae Juss.). Według The Plant List w obrębie tego rodzaju znajduje się co najmniej 70 gatunków o nazwach zweryfikowanych i zaakceptowanych, podczas gdy kolejnych 5 taksonów ma status gatunków niepewnych (niezweryfikowanych). Występuje naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec lub afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana. Gatunkiem typowym jest M. paradisiaca L.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.