Triple sec - grupa słodkich likierów pomarańczowych zawierających 40% alkoholu. Likier sporządzany jest z nalewu na świeże i suszone skórki różnych odmian pomarańczy, łącznie z odmianą Curacao. Triple sec narodził się we Francji w XIX wieku. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu to ?potrójnie wytrawny?. Nie oznacza to jednak, że przeciętny Triple Sec jest 3 razy bardziej wytrawny niż Orange Curaçao. Fraza ?triple? oznacza w tym wypadku, że alkohol bazowy, na podstawie którego stworzony jest likier, był destylowany 3 razy. Spór o pierwszeństwo produkcji toczą marki Combier i Cointreau.
Maraschino, maraskino - gatunek bezbarwnego likieru, początkowo wyrabianego w Dalmacji na wybrzeżu Adriatyku, a obecnie także we Włoszech.
Jest on destylowany ze sfermentowanego soku maraski, która jest gorzką odmianą dzikiej wiśni pochodzącej z regionu dalmatyńskiego, a następnie aromatyzowany destylatami na płatkach róży i kwiatach pomarańczy. W procesie produkcji dodawane są m.in. orzechy laskowe, migdały, jaśmin oraz wanilia. Maraschino zawiera 32-40% alkoholu.
Wanilia jest często wykorzystywany jako smak lodów, zwłaszcza w Ameryce Północnej i Europie. Lody waniliowe, podobnie jak inne smaki lodów, powstaje przez ochłodzenie mieszaniny składającej się ze śmietanki, cukru i wanilii. Rodzaj użytej wanilii do lodów zależy od lokalizacji. W Ameryce Północnej, konsumenci są zainteresowani bardziej wydatnym, dymnym smakiem, podczas gdy we Francji, cenią bardziej anyżowy posmak. Aby utworzyć gładką konsystencję lodów, mieszanina musi być mieszana od czasu do czasu, a następnie powraca do pojemnika z lodem i solą do kontynuowania procesu krzepnięcia.
Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.
Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans Houtt.) - gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Pochodzi ono z Wysp Banda (części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, będących częścią Archipelagu Malajskiego). Jego nasiona znane są jako przyprawa gałka muszkatołowa.
Do Europy gałka muszkatołowa dotarła razem z krzyżowcami. Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win. W medycynie znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.