Rum - napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Triple sec - grupa słodkich likierów pomarańczowych zawierających 40% alkoholu. Likier sporządzany jest z nalewu na świeże i suszone skórki różnych odmian pomarańczy, łącznie z odmianą Curacao. Triple sec narodził się we Francji w XIX wieku. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu to ?potrójnie wytrawny?. Nie oznacza to jednak, że przeciętny Triple Sec jest 3 razy bardziej wytrawny niż Orange Curaçao. Fraza ?triple? oznacza w tym wypadku, że alkohol bazowy, na podstawie którego stworzony jest likier, był destylowany 3 razy. Spór o pierwszeństwo produkcji toczą marki Combier i Cointreau.
Pernod Ricard - francuska kompania notowana na giełdzie Euronext, producent szerokiego asortymentu alkoholi, z których produkty flagowe stanowią pastis, anyżowe nalewki Pernod Anise oraz Ricard Pastis.
Firma powstała z odnowionej dystylernii Pastis Fils, dawnego producenta jednego z najpopularniejszych absyntów, który zmuszony został do przerzucenia produkcji na likiery anyżowe po wprowadzeniu zakazu produkcji i dystrybucji absyntu. W chwili obecnej stanowi konglomerat o światowym zasięgu, będący właścicielem m.in. takich firm gorzelniczych, jak dawna korporacja Seagram, oraz dawnego rywala Allied Domecq plc. Dzięki temu ostatniemu nabytkowi dokonanemu w 2005 roku, Pernod Ricard dołączył do grona największych producentów alkoholu, poziomem sprzedaży ustępując jedynie InBev oraz Diageo.
Żółtko (deutoplazma) - substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca materiał budulcowy i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w procesie witelogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz węglowodany. Głównym składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone ono jest w jaju za pomocą chalaz stanowiących elastyczne, białkowe skrętki a samo żółtko jest otoczone błoną witelinową. Na kulce żółtka rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartego w żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
Cukier spożywczy ? na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.