Rum ? napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%?81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Jack Daniel's - amerykańska Tennessee whiskey, produkowana od 1866. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's jest typowym przedstawicielem swego gatunku.
Wynaleziony został przez Jaspera Newtona ?Jacka? Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce dostępne są cztery rodzaje tej whiskey: Jack Daniel's Old No. 7, Gentleman Jack Daniel's, Jack Daniel's Single Barrel, Jack Daniel's Tennessee Honey oraz likier Jack Daniel's Winter Punch 0,7 l 15%. Występują również wersje niedostępne w Polsce, jest to między innymi Jack Daniel's Green Label, który jest pozycjonowany niżej niż No. 7. W odróżnieniu od tak zwanej ?czarnej etykiety? beczki leżakują na dolnych partiach magazynu, gdzie różnice temperatur są mniejsze dla poszczególnych pór roku. W Polsce występują limitowane edycje Jacka Daniela, są to: Jack Daniel's White Rabbit, Jack Daniel's Monogram, Mr. Jack's 160th Birthday, Jack Daniel's 125 Anniversary Decanter, Jack Daniel's 1850-2000 150 Birthday, Jack Daniel's 1895 Replica Bottle, Jack Daniel's Gold Medal 1904, St. Louis, Jack Daniel's Gold Medal 1905 Liege oraz Jack Daniel's ze scenami z Lynchburga.
Wódka ta zawdzięcza swój charakterystyczny posmak wyciągom z czarnej porzeczki- to dodatek tego właśnie owocu odpowiada za gładkość i dojrzałość charakteru alkoholu. Efektem fuzji owoców i wódki jest bogaty aromat, znakomicie sprawdzający się w drinkach i koktajlach.
Absolut Vodka została wprowadzona na rynek międzynarodowy w 1979 r. Każda kropla tej wódki jest produkowana w Ahus w południowej Szwecji, przy użyciu najwyższej jakości składników występujących w regionie: krystalicznie czystej wody oraz pszenicy ozimej, która nadaje trunkowi charakterystyczny, ziarnisty smak. Przy produkcji Absolut Vodka stosowana jest destylacja ciągła, opracowana w XIX wieku przez "Króla Wódki" - Larsa Olssona Smitha. Pozwala to uzyskać niepowtarzalną, delikatną czystość wódki. Absolut słynie także z niepowtarzalnego opakowania - butelki stworzonej na wzór starych, szwedzkich butelek aptecznych, w których w XVI i XVII wieku sprzedawano wódkę jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.
Spirytus rektyfikowany - destylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego o zawartości alkoholu (objętościowo) około 96%. Ponieważ alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, jest to maksymalne stężenie, które można otrzymać przez rektyfikację spirytusu surowego.
Sok - produkt otrzymany z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym.
Do soków zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi nie wolno dodawać konserwantów, barwników, słodzików i aromatów innych niż odzyskanych w procesie zagęszczania soków i przecierów. Nie wolno dodawać żadnych substancji poprawiających smak, barwę lub konsystencję soku. Barwa, smak i aromat soku musi pochodzić z owoców lub warzyw, z których sok został otrzymany. W przepisach restrykcyjnie określono ilość i rodzaj dozwolonych dodatków do soków; tj. witamin, soli mineralnych, kwasów spożywczych. Do wszystkich soków owocowych oraz pomidorowego zabroniony jest dodatek cukrów (cukru białego, syropu cukrowego, syropu glukozowo - fruktozowego, fruktozy, glukozy, itd). Do soków warzywnych można dodawać cukier, sól, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Wszystkie bez wyjątku składniki i dodatki producent musi deklarować na opakowaniu w składzie soku w kolejności malejącego udziału.
Definicja "sok 100%" nie jest uregulowana prawnie. Zwyczajowo przyjmuje się, że jest to sok, do którego nie dodano żadnych dodatków np. cukru, soli, a nawet witamin czy soli mineralnych. Każdy sok ma 100-procentowy "wsad owocowy" czy "warzywny", gdyż wszelkie dodatki są dozowane w przypadkach koniecznych w takich ilościach oraz w taki sposób, aby nie dopuścić do rozcieńczenia soku.
Owoc (łac. fructus) ? w znaczeniu botanicznym występujący u roślin okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka, zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie.
Część owocu otaczająca nasiona określa się mianem owocni (perykarpu). Gdy w powstaniu organu otaczającego nasiona biorą udział inne części rośliny niż słupek - twór taki określany jest mianem owocu pozornego. Gdy w jednym kwiecie występuje większa liczba słupków wolnych (słupkowie apokarpiczne), wtedy powstające z nich owoce tworzą owoc zbiorowy na wspólnym dnie kwiatowym (np. malina, jaskier). Natomiast z kilku kwiatów zebranych w skupiony kwiatostan powstają owocostany (morwa, kłębek buraka, figowiec, ananas).
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.