Wódka ta zawdzięcza swój charakterystyczny posmak wyciągom z czarnej porzeczki- to dodatek tego właśnie owocu odpowiada za gładkość i dojrzałość charakteru alkoholu. Efektem fuzji owoców i wódki jest bogaty aromat, znakomicie sprawdzający się w drinkach i koktajlach.
Absolut Vodka została wprowadzona na rynek międzynarodowy w 1979 r. Każda kropla tej wódki jest produkowana w Ahus w południowej Szwecji, przy użyciu najwyższej jakości składników występujących w regionie: krystalicznie czystej wody oraz pszenicy ozimej, która nadaje trunkowi charakterystyczny, ziarnisty smak. Przy produkcji Absolut Vodka stosowana jest destylacja ciągła, opracowana w XIX wieku przez "Króla Wódki" - Larsa Olssona Smitha. Pozwala to uzyskać niepowtarzalną, delikatną czystość wódki. Absolut słynie także z niepowtarzalnego opakowania - butelki stworzonej na wzór starych, szwedzkich butelek aptecznych, w których w XVI i XVII wieku sprzedawano wódkę jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.
Herbata ? napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku ? herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi[1]. W Chinach zapisuje się ją znakiem ?, który jest jednak różnie czytany w zależności od dialektu: t? ? dialekt hokkien (czego odmiany są często obecne w językach zachodniej Europy) oraz chá, w dialekcie kantońskim i mandaryńskim (z odmianami tej wymowy popularnymi na wschodzie ? Indie, Iran, Turcja, Rosja, Czechy). Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie pierwszy wyraz herba oznacza po prostu ?ziele?). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.
Cukier spożywczy - na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.