Nalewka z tarniny (Sloe gin) - Alkohol wytwarzany ze składników: tarniny (450 g), ginu (0,7 l), cukru (200 g). Tarninę należy nakłuć w 2-3 miejscach, a następnie zasypać cukrem i zalać ginem. Słój należy przetrzymywać w słonecznym miejscu i regularnie wstrząsać roztwór, przez pierwsze dwa tygodnie codziennie, a później raz w tygodniu. Produkt jest gotowy po 2 miesiącach, ale im dłuższy czas dojrzewania, tym lepszy efekt końcowy.
Southern Comfort - likier pochodzenia amerykańskiego o zawartości alkoholu 35-50%. Alkohol pochodzi z Nowego Orleanu. Jego składnikami są burbon, brzoskwinie, pomarańcze i zioła.
Sok pomarańczowy - niesfermentowany sok owocowy otrzymany przez wyciśnięcie miąższu dojrzałych pomarańczy Citrus sinensis.
Prawdziwy sok ze świeżych pomarańczy jest nietrwały (zaledwie kilka godzin) i w związku z tym trudny do komercjalizacji. Dlatego produkowany na skalę przemysłową sok pomarańczowy musi zostać poddany obróbce technologicznej, która wydłuża jego trwałość i zapewnia bezpieczeństwo spożycia. W związku z tym wyciśnięty świeży sok jest filtrowany, chłodzony i ewentualnie pasteryzowany, zanim trafi na sklepowe półki jako sok pomarańczowy nieotrzymany z koncentratu (skrót NFC od terminu ang. Not From Concentrate). Świeży sok może też zostać poddawany procesowi zagęszczenia, aż do uzyskania koncentratu soku pomarańczowego. Koncentrat ma dłuższy okres przydatności do spożycia, jest łatwiejszy do przechowywania i transportu, w ten sposób obniżając koszty produkcji. Następnie przez dolanie wody do koncentratu sok trafia na rynek jako sok pomarańczowy (otrzymany) z koncentratu.
Galliano - likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch. Barwa likieru jest miodowa, a w jego smaku szczególnie wyeksponowane są wanilia, anyż i lukrecja. Likier został opracowany w 1896 roku przez Arturo Vaccari. Często (w Szwecji) podawany z ciepłą kawą espresso i bitą śmietaną.
Wiśnia (Cerasus Mill.) - rodzaj roślin należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Występuje w około 60 gatunkach w strefie umiarkowanej półkuli północnej, głównie we wschodniej Azji. W Polsce w stanie naturalnym występują tylko dwa gatunki wiśni: wiśnia karłowata, rosnąca na wyżynach południowych, prawnie chroniona, oraz czereśnia ptasia, zwana trześnią.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.