Gin - anglosaski rodzaj jałowcówki, bezbarwny, klarowny napój alkoholowy.
Po destylacji zacieru z dodatkiem jagód jałowca pospolitego powinien zawierać 35% - 40% alkoholu. Dry gin i London dry gin to jego dwa najpopularniejsze rodzaje.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini.
Sok ? produkt otrzymany z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym.
Curaçao (wym. [kyra?sao]) - nazwa gatunkowa likierów wytwarzanych ze skórek gorzkich pomarańczy. Nazwa likierów powstała od wyspy Curaçao u wybrzeży Wenezueli. Na wyspie tej w przeszłości uprawiano gatunek gorzkiej pomarańczy.
Aktualnie głównym producentem tych pomarańczy jest Haiti. Curaçao można podzielić na:
zwykłe curaçao o zawartości 30% alkoholu
wytrawne "sec" lub "triple sec" (potrójnie wytrawne) zawierające minimum 35% alkoholu.
Charakterystyczną cechą niektórych odmian Curaçao jest ich błękitna barwa Blue Curaçao. Istnieją też inne barwne odmiany tego likieru - zielona, zielono-niebieska czy pomarańczowa.
Cointreau - likier z gorzkich pomarańczy najczęściej hiszpańskich i haitańskich. Jest likierem typu triple sec.
Pija się go bez dodatków tylko z lodem, jako aperitif, najczęściej jednak stanowi składnik drinków. Cointreau może wchodzić między innymi w skład popularnego drinka płonącego B-52, a także sławnej margarity oraz Cosmopolitana. Cointreau używany jest także jako aromat do wypieków i dodatek do słodkich dań (np. naleśniki skrapiane Cointreau). Likier ten zawiera 40% objętości alkoholu. Jego ważnym składnikiem są gorzkie skórki pomarańczy Douces i Ameres, a cechą charakterystyczną jest reakcja na temperaturę - w temperaturze pokojowej jest przezroczysty, po schłodzeniu zaś pojawiają się w nim pięknie opalizujące "chmurki".
Marka Cointreau została stworzona w 1849 roku w Angers, gdzie do tej pory mieści się fabryka tego likieru oraz siedziba firmy Cointreau.
Nektar - napój owocowy, przecierowy lub sokowy otrzymany ze świeżego lub utrwalonego metodami fizycznymi kremogenu lub zagęszczonego soku rozcieńczonego wodą z dodatkiem cukrów oraz kwasów spożywczych. Zgodnie z międzynarodowymi przepisami[potrzebny przypis] nektar nie może zawierać dodatków w postaci barwników, aromatów oraz substancji konserwujących. Maksymalny dodatek cukru lub miodu nie może przekraczać 20% wagowych produktu końcowego. Dopuszczalne jest też zastąpienie cukru lub miodu innymi substancjami słodzącymi.
Nektary zaliczane są w towaroznawstwie do grupy przetworów owocowych.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.