Wódka - wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). W Polsce aby móc legalnie nazywać napój alkoholowy wódką musi on zawierać minimum 37,5% alkoholu.
Brandy (pol. wypalanka, winiak) - napój alkoholowy (wytrawna wódka) destylowany z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy - brandy wiśniowa itp.
Nazwa pochodzi od holenderskiego słowa brandewijn ("destylowane wino"). Staropolska, do dziś poprawna i używana nazwa brandy to wypalanka. Tak określa się wódki destylowane w tradycyjny sposób, "wypalane" w aparatach destylacyjnych, a już nie wódki rektyfikowane. Niekiedy nazywana jest również przepalanką, co raczej powinno się odnosić do gatunków wódek uszlachetnianych karmelem.
Winiakami są śliwowica, kirsch, francuskie koniak, armagnac i calvados, włoska grappa i jej odpowiedniki - hiszp. orujo, fr. marc. Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą hiszpańskie oraz włoski vecchia romagna i portugalski aguardente.
Lima, limona, limonka, limetka, limeta kwaśna (Citrus aurantifolia) - gatunek rośliny należącej do rodziny rutowatych. Przypuszczalnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, powszechnie uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Najwięksi producenci: Indie, Meksyk, Argentyna, Brazylia.
7 Up - napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym w Europie produkowany przez oddziały PepsiCo[1], a w USA przez Dr Pepper Snapple Group[2]. Logo napoju składa się z cyfry 7, napisu Up i czerwonej kropki między nimi. Owa kropka jest maskotką linii tych napojów i nazywa się Cool Spot. Była ona bohaterką gier komputerowych, między innymi logicznej opartej na grze Ataxx.
Cydr, inaczej jabłecznik (fr. cidre, ang. cider) ? napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 1.2?8.5%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.
Cydr jest produkowany głównie w Wielkiej Brytanii (9.735.000 hl w 2013 r.), północnej Hiszpanii (950.000 hl), północnej Francji (821.000 hl), Niemczech (676.000 hl). Jest on szczególnie popularny w Europie, na którą przypada 69% światowego spożycia. W Polsce pierwszą wzmianka o cydrze pochodzi z książki z przepisami Krescencjusza z 1571 roku. Od XIX w. jest natomiast produkowany masowo.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.