Wermut - wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi[1] (najczęściej piołunem, a także szałwią, kolendrą, goździkami, gałką muszkatołową i in.). Zawartość alkoholu waha się w granicach 12-20% obj.[1] (może być wzmacniane alkoholem). Bywa dosładzane cukrem lub karmelem. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun.
Początkowo był to napój leczniczy. Za wynalazcę wermutu uchodzi kupiec z Turynu Antonio Benedetto Carpano. Wino było wówczas zaprawiane piołunem. Dzisiejsza nazwa powstała dopiero w XIX w. Napój stał się popularny, pity nie tylko dla zdrowia, ale i dla przyjemności.
Burbon ? whiskey amerykańska, produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon jest leżakowany w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku.
Angostura - gorzka wódka z Trynidadu i Tobago o ciemnoczerwonej barwie, zawierająca 23-45% alkoholu. Jest też aromatyczną przyprawą, którą można dodawać do napojów mieszanych i różnych dań. Używana przez barmanów do aromatyzowania napojów mieszanych. Prawdopodobnie produkowana jest na bazie rumu oraz nalewów i destylatów ziołowych, m.in. korzenia drzewa chinowego i sandałowego, skórkach pomarańczowych. Nazwa pochodzi od wenezuelskiego miasta Angostura (obecnie Ciudad Bolívar), gdzie została opracowana przez Johanna Siegerta. Oficjalna receptura jest zastrzeżona.
Maraschino, maraskino - gatunek bezbarwnego likieru, początkowo wyrabianego w Dalmacji na wybrzeżu Adriatyku, a obecnie także we Włoszech.
Jest on destylowany ze sfermentowanego soku maraski, która jest gorzką odmianą dzikiej wiśni pochodzącej z regionu dalmatyńskiego, a następnie aromatyzowany destylatami na płatkach róży i kwiatach pomarańczy. W procesie produkcji dodawane są m.in. orzechy laskowe, migdały, jaśmin oraz wanilia. Maraschino zawiera 32-40% alkoholu.
Skórka pomarańczowa - otrzymywana jest poprzez skrobanie lub cięcie zewnętrznej, kolorowej skóry owoców cytrusowych m.in. cytryn. Jest stosowana jako dodatek smakowy do żywności.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.