Wanilia jest często wykorzystywany jako smak lodów, zwłaszcza w Ameryce Północnej i Europie. Lody waniliowe, podobnie jak inne smaki lodów, powstaje przez ochłodzenie mieszaniny składającej się ze śmietanki, cukru i wanilii. Rodzaj użytej wanilii do lodów zależy od lokalizacji. W Ameryce Północnej, konsumenci są zainteresowani bardziej wydatnym, dymnym smakiem, podczas gdy we Francji, cenią bardziej anyżowy posmak. Aby utworzyć gładką konsystencję lodów, mieszanina musi być mieszana od czasu do czasu, a następnie powraca do pojemnika z lodem i solą do kontynuowania procesu krzepnięcia.
Woda gazowana, woda sodowa - woda pitna sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Została wytworzona po raz pierwszy około połowy XVIII wieku przez chemików (źródła podają różne nazwiska, na przykład Joseph Priestley, Johann Jacob Schweppe), którzy przepuszczali przez wodę dwutlenek węgla otrzymywany z sody i kwasu. Stąd przyjęła się nazwa ?woda sodowa? dla określenia tego napoju z bąbelkami, która nie ma jednak nic wspólnego z obecnością w nim sodu. Z chemicznego punktu widzenia woda gazowana jest wodnym roztworem kwasu węglowego oraz kationów metali (wapnia, magnezu, sodu, potasu) i anionów (głównie wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych). W smaku jest lekko kwaśna.
Wino czerwone ? rodzaj wina sklasyfikowany ze względu na kolor trunku.
Wino czerwone ma kolor w różnych odcieniach czerwieni (purpurowy, rubinowy, ceglasty, wiśniowy, czarnoczerwony). Produkuje się je z ciemnych winogron nazywanymi potocznie czarnymi. W przypadku produkcji czerwonego wina należy zgnieść winogrona, aby umożliwić dostęp moszczu do skórek, które są źródłem czerwonego koloru w winie. Czasami może być to dokonane mechanicznie (prasa) lub za pomocą maceracji węglowej. Procedura ta polega na wstępnym fermentowaniu całych, niezgniecionych winogron. Powstający dwutlenek węgla powoduje samoczynne rozerwanie winogron i doprowadzenie do dostępu moszczu do skórek winogronowych. Dalsza fermentacja bez względu na sposób miażdżenia gron odbywa się tak samo w obu metodach.
Cukier spożywczy - na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
Dodaj składniki w podanej kolejności. Nie mieszaj, soda sama się zmiesza. Udekoruj 2-3 winogronami i posyp cukrem. Nazwany na cześć przyjaciela, który domagał się nowego drinka.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.