Wódka - wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). W Polsce aby móc legalnie nazywać napój alkoholowy wódką musi on zawierać minimum 37,5% alkoholu.
Jack Daniel's - amerykańska Tennessee whiskey, produkowana od 1866. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's jest typowym przedstawicielem swego gatunku.
Wynaleziony został przez Jaspera Newtona ?Jacka? Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce dostępne są cztery rodzaje tej whiskey: Jack Daniel's Old No. 7, Gentleman Jack Daniel's, Jack Daniel's Single Barrel, Jack Daniel's Tennessee Honey oraz likier Jack Daniel's Winter Punch 0,7 l 15%. Występują również wersje niedostępne w Polsce, jest to między innymi Jack Daniel's Green Label, który jest pozycjonowany niżej niż No. 7. W odróżnieniu od tak zwanej ?czarnej etykiety? beczki leżakują na dolnych partiach magazynu, gdzie różnice temperatur są mniejsze dla poszczególnych pór roku. W Polsce występują limitowane edycje Jacka Daniela, są to: Jack Daniel's White Rabbit, Jack Daniel's Monogram, Mr. Jack's 160th Birthday, Jack Daniel's 125 Anniversary Decanter, Jack Daniel's 1850-2000 150 Birthday, Jack Daniel's 1895 Replica Bottle, Jack Daniel's Gold Medal 1904, St. Louis, Jack Daniel's Gold Medal 1905 Liege oraz Jack Daniel's ze scenami z Lynchburga.
Piwo - najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej słodu z dodatkiem wody i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
Skrobia może ulegać enzymatycznemu rozszczepieniu przez amylazę ślinową, pleśnie lub diastazy słodu (obecnie najczęściej stosowana metoda). Jednak rdzenne ludności niektórych obszarów, głównie Ameryki Południowej i Środkowej wciąż używają do tego celu śliny, często z powodu tradycji. Przykładami mogą być chicha wytwarzany z kukurydzy przez Indian z rejonu Andów i Ameryki Środkowej oraz masato (z manioku).
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.