Jasny lager
Jasny lager (pale lager) to podgrupa piw typu lager obejmująca wyłącznie jasne piwa.
Piwo ? najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej słodu z dodatkiem wody i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
Skrobia może ulegać enzymatycznemu rozszczepieniu przez amylazę ślinową, pleśnie lub diastazy słodu (obecnie najczęściej stosowana metoda). Jednak rdzenne ludności niektórych obszarów, głównie Ameryki Południowej i Środkowej wciąż używają do tego celu śliny, często z powodu tradycji. Przykładami mogą być chicha wytwarzany z kukurydzy przez Indian z rejonu Andów i Ameryki Środkowej oraz masato (z manioku).
Popularną odmianą lemoniady jest różowa lemoniada. Tworzona jest przez dodanie dodatkowych soków owocowych i aromatów. Dodawany smak, charakterystyczne różowe zabarwienie oraz ewentualne dodatki mogą obejmować maliny, truskawki, wiśnie, czerwone grejpfruty, winogrona oraz żurawinę.
Absolut - wódka produkowana w Szwecji w miejscowości ?hus. Powstaje z zimowej odmiany pszenicy oraz wody głębinowej. Proces destylacji opracował w 1879 r. Lars Olsson Smith. Występuje w 14 odmianach: czysta 40% oraz 50%, cytrynowa (citron), mandarynkowa (mandrin), gruszkowa (pears), waniliowa (vanillia), brzoskwiniowa (apeach), malinowa (raspberri), pieprzowa (peppar), czarna porzeczka (kurant), grapefruitowa (ruby red), jabłkowa (orient apple), ?New Orleans?, ?London?, ?New York?, ?100?, ?Level?.
Sprzedawana w butelkach projektu Gunnara Bromana[1]. Promowana w kampaniach reklamowych: Absolut Originals, Absolut Generations, Absolut Fashion, Absolut Cities i Absolut Art.
Whisky kanadyjska produkowana jest z mieszaniny różnych zbóż (multi-grain). W jej skład wchodzi słód jęczmienny, ale także żyto (słodowane i niesłodowane), pszenica i kukurydza. Nie ma żadnych regulacji prawnych dotyczących składu wykorzystanych ziaren. Dlatego charaktrystyczną cechą whisky z Kanady jest wysoka zawartość spirytusów z każdego rodzaju ziaren bez dominacji jednego konkretnego ziarna. Charakterystyczną cechą whisky kanadyjskiej jest udział spirytusu żytniego (nie więcej niż 1/5). Wszyscy najbardziej znani producenci whisky w Kanadzie znajdują się w prowincji Ontario. Destylacja nie przebiega w alembikach, ale w aparatach kolumnowych. Ciekawostką jest, ze przepisy dopuszczają zastosowanie dodatków innych trunków jak np. sherry jako dodatków. Dodatek taki nie może przekraczać 1% objętości.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.