Wódka ta zawdzięcza swój charakterystyczny posmak wyciągom z czarnej porzeczki- to dodatek tego właśnie owocu odpowiada za gładkość i dojrzałość charakteru alkoholu. Efektem fuzji owoców i wódki jest bogaty aromat, znakomicie sprawdzający się w drinkach i koktajlach.
Absolut Vodka została wprowadzona na rynek międzynarodowy w 1979 r. Każda kropla tej wódki jest produkowana w Ahus w południowej Szwecji, przy użyciu najwyższej jakości składników występujących w regionie: krystalicznie czystej wody oraz pszenicy ozimej, która nadaje trunkowi charakterystyczny, ziarnisty smak. Przy produkcji Absolut Vodka stosowana jest destylacja ciągła, opracowana w XIX wieku przez "Króla Wódki" - Larsa Olssona Smitha. Pozwala to uzyskać niepowtarzalną, delikatną czystość wódki. Absolut słynie także z niepowtarzalnego opakowania - butelki stworzonej na wzór starych, szwedzkich butelek aptecznych, w których w XVI i XVII wieku sprzedawano wódkę jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości.
Baileys (zarejestrowana jest nazwa handlowa z pominięciem apostrofu) - irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%. Po raz pierwszy skosztowano Baileysa 27 listopada 1974. Baileys dostępny jest w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo.
Mleko potrzebne do produkcji likieru pochodzi wyłącznie od około 40 tys. wyselekcjonowanych krów, hodowanych na 1,5 tys. irlandzkich farm. Trzykrotnie destylowana whiskey używana przy produkcji likieru pochodzi z najstarszej w Irlandii, 400-letniej destylarni w Bushmills.
W Polsce Baileys dostępny jest w szklanych butelkach o pojemnościach 50ml, 200ml, 500ml, 700ml oraz 1000ml. Obecnie w sprzedaży są już nowe warianty smakowe likieru: poza tradycyjnym Baileys Original, kupić można także Baileys Mint Chocolate, Baileys Coffee oraz Baileys Cr?me Caramel - dostępne także w Polsce. Pod koniec 2010 roku wprowadzono na rynek czwartą wersję smakową, Baileys Hazelnut; we wrześniu 2011 piątą - Baileys Biscotti Flavour a w 2012 szóstą - Baileys Orange Truffle.
Gin - anglosaski rodzaj jałowcówki, bezbarwny, klarowny napój alkoholowy.
Po destylacji zacieru z dodatkiem jagód jałowca pospolitego powinien zawierać 35% - 40% alkoholu. Dry gin i London dry gin to jego dwa najpopularniejsze rodzaje.
Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie martini.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.