Absolut - wódka produkowana w Szwecji w miejscowości ?hus. Powstaje z zimowej odmiany pszenicy oraz wody głębinowej. Proces destylacji opracował w 1879 r. Lars Olsson Smith. Występuje w 14 odmianach: czysta 40% oraz 50%, cytrynowa (citron), mandarynkowa (mandrin), gruszkowa (pears), waniliowa (vanillia), brzoskwiniowa (apeach), malinowa (raspberri), pieprzowa (peppar), czarna porzeczka (kurant), grapefruitowa (ruby red), jabłkowa (orient apple), ?New Orleans?, ?London?, ?New York?, ?100?, ?Level?.
Grand Marnier - likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%. Procedura produkcji została opracowana w 1880 roku przez Aleksandra Marnier-Lapostolle'a. Należy do grupy nazywanej triple sec (potrójnie wytrawny) i jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy (Citrus bigaradia) z wybranych plantacji regionu Karaibów. Proces produkcji zaczyna się od umieszczenia skórek pomarańczy w koniaku, by przesiąknął ich zapachem. Następnie dodaje się mieszankę ziół i całość poddaje się destylacji.
Sok ? produkt otrzymany z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym.
Woda gazowana, woda sodowa - woda pitna sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Została wytworzona po raz pierwszy około połowy XVIII wieku przez chemików (źródła podają różne nazwiska, na przykład Joseph Priestley, Johann Jacob Schweppe), którzy przepuszczali przez wodę dwutlenek węgla otrzymywany z sody i kwasu. Stąd przyjęła się nazwa ?woda sodowa? dla określenia tego napoju z bąbelkami, która nie ma jednak nic wspólnego z obecnością w nim sodu. Z chemicznego punktu widzenia woda gazowana jest wodnym roztworem kwasu węglowego oraz kationów metali (wapnia, magnezu, sodu, potasu) i anionów (głównie wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych). W smaku jest lekko kwaśna.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.