Wino białe ? rodzaj wina produkowanego z moszczu z winogron (odmian zarówno jasnych, np. chardonnay, riesling, sauvignon blanc, sémillon, jak i ciemnych, np. gewürztraminer i muscat). Jako "wino białe" określa się też wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek, białych porzeczek, agrestu, dzikiej róży lub ryżu.
Kolor wina zależny jest od czasu przez jaki skórki winogron (zawierające najwięcej tanin i garbników) znajdują się w kadziach z winem. Wina białe wytwarza się przez fermentację czystego moszczu, natomiast w przypadku win czerwonych wstępna fermentacja odbywa się w obecności skórek i pestek owoców.
Wódka - wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%). W Polsce aby móc legalnie nazywać napój alkoholowy wódką musi on zawierać minimum 37,5% alkoholu.
Sherry, także jerez, xeres ? hiszpańskie wino wzmocnione (ok. 16-20% alkoholu) pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera. Od wieków sherry było popularne w Anglii, stąd angielska nazwa tego trunku.
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum (L.) Maton) - gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae Lindl.). Posiada wiele synonimów: kardamon cejloński, długi, indyjski, jawajski, zwyczajowo nazywany jest po prostu kardamonem. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, przeniesiony i zaaklimatyzowany w Ameryce Środkowej.
Goździki - nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa.
Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15-20%. Charakterystyczny zapach daje goździkom eugenol.
Często spotykane są goździki z Zanzibaru. Obecnie największym producentem goździków jest Tanzania (wyspy Zanzibar i Pemba), następne miejsca zajmują Indonezja, Madagaskar, Sri Lanka, Kenia, Komory i Seszele.
Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych.
Skórka pomarańczowa - otrzymywana jest poprzez skrobanie lub cięcie zewnętrznej, kolorowej skóry owoców cytrusowych m.in. cytryn. Jest stosowana jako dodatek smakowy do żywności.
Cukier spożywczy - na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.