Woda (tlenek wodoru; nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) - związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia - lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość występującej na Ziemi wody jest ?słona? (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone są gazy atmosferyczne, z których w największym stężeniu znajduje się dwutlenek węgla.
Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej, jak i przemysłowej.
Kokosowy krem jest bardzo podobny do mleka kokosowego, ale zawiera mniej wody. Różnicą jest głównie konsystencja. Krem kokosowy przypomina bardziej konsystencję pasty. Ma słodki łagodny smak i stosowany jest jako składnik gotowania.
Skondensowane mleko jest mlekiem krowim, z którego woda została usunięta. Najczęściej można je znaleźć w postaci słodzonego mleka skondensowanego, nazywane zamiennie dwoma terminami "skondensowane mleko" oraz "mleko skondensowane słodzone". Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęstym, słodkim produktem, który zamknięty w puszkach może przetrwać latami bez chłodzenia. Skondensowane mleko jest stosowane do deserów w wielu krajach.
Podobnym produktem jest mleko zagęszczone, które jest poddawane bardziej złożonym procesom oraz nie jest słodzone. Mleko zagęszczone jest znane w niektórych krajach jako niesłodzonego skondensowanego mleko.
Skondensowane mleko jest mlekiem krowim, z którego woda została usunięta. Najczęściej można je znaleźć w postaci słodzonego mleka skondensowanego, nazywane zamiennie dwoma terminami "skondensowane mleko" oraz "mleko skondensowane słodzone". Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęstym, słodkim produktem, który zamknięty w puszkach może przetrwać latami bez chłodzenia. Skondensowane mleko jest stosowane do deserów w wielu krajach.
Podobnym produktem jest mleko zagęszczone, które jest poddawane bardziej złożonym procesom oraz nie jest słodzone. Mleko zagęszczone jest znane w niektórych krajach jako niesłodzonego skondensowanego mleko.
Żółtko (deutoplazma) - substancja zapasowa w komórce jajowej, stanowiąca materiał budulcowy i odżywczy dla przyszłego zarodka. Żółtko powstaje w procesie witelogenezy. W skład deutoplazmy wchodzą białka, tłuszcze, oraz węglowodany. Głównym składnikiem żółtek jest lecytyna należąca do fosfolipidów. Organizmy zasobne w żółtko zwane są polilecytalnymi. Są to głównie owady, gady, ptaki. Ssaki łożyskowe są oligolecytalne. Ilość żółtka i sposób jego rozmieszczenia w komórce ma wpływ na bruzdkowanie. Żółtko u ptaków to produkt odżywczy (bogaty w tłuszcze). Zawieszone ono jest w jaju za pomocą chalaz stanowiących elastyczne, białkowe skrętki a samo żółtko jest otoczone błoną witelinową. Na kulce żółtka rozwija się zarodek. Embrion po spożytkowaniu całego pokarmu zawartego w żółtku wypełnia całe wnętrze jaja.
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Rum - napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%-81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.