Kwas
(Kvas)
Umieść plastry żytniego chleba w piekarniku (200 stopni Celsjusza) na około 45 minut, aż będą wysuszone. Gotuj 8 litrów wody. Pokrusz wysuszony chleb, wrzuć go do wrzącej wody na około 5 minut. Pozwól wodzie i chlebowi odpocząć przez 4 godziny, przykryte ściereczką. Pokrusz drożdże na 15 minut przed upływem 4 godzin. Wymieszaj pokruszone drożdże z cukrem i letnią wodą. Pozwól odpocząć przez 15 minut. Przecedź wodno-chlebową mieszankę przez sitko. Starannie wyciśnij całą wodę z żytniego chleba. Umyj i obierz cytrynę. Dodaj skórkę cytryny, cukier, drożdże i miętę. Wymieszaj roztwór i pozwól mu odpocząć (przykryte) przez 8 godzin. Przecedź roztwór (ściereczka). Butelkuj. Włóż kilka rodzynek, kawałek skórki cytryny i świeży liść mięty do każdej butelki, zamknij butelki i przechowuj w chłodnym miejscu. Gotowe, gdy rodzynki zaczną unosić się na powierzchni. Przecedź jeszcze raz przez ściereczkę. Schłodź Kwas w lodówce przez 4 godziny przed podaniem.