Skondensowane mleko jest mlekiem krowim, z którego woda została usunięta. Najczęściej można je znaleźć w postaci słodzonego mleka skondensowanego, nazywane zamiennie dwoma terminami "skondensowane mleko" oraz "mleko skondensowane słodzone". Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęstym, słodkim produktem, który zamknięty w puszkach może przetrwać latami bez chłodzenia. Skondensowane mleko jest stosowane do deserów w wielu krajach.
Podobnym produktem jest mleko zagęszczone, które jest poddawane bardziej złożonym procesom oraz nie jest słodzone. Mleko zagęszczone jest znane w niektórych krajach jako niesłodzonego skondensowanego mleko.
Likier migdałowy, miętowy, pomarańczowy lub kawowy
Schnaps - wysokoprocentowy napój alkoholowy, produkowany z destylatów fermentowanych ziemniaków, zbóż, korzeni lub owoców. Dużą popularnością cieszy się w Europie Północnej, krajach niemieckich i USA. Zawartość alkoholu wynosi zwykle ok. 40%. Niemiecki Schnaps jest zwykle przezroczysty, bezbarwny i ma lekko owocowy smak.
Z kilograma owoców powstaje zaledwie kilka gramów Schnappsa. Schnapps jest często kojarzony z czystą mocną wódką, szczególnie w Holandii lub Niemczech. W USA to półsłodka wódka owocowa lub ziołowo-korzenna. Zawartość alkoholu w amerykańskich wódkach waha się zwykle od 20% - 30% obj. W Ameryce popularne są: Old Style Root Beer Schnapps (korzenny), Hazelnut Schnapps (orzechowy), lub Cider Mail (jabłkowy), w Niemczech malinowy Himbeergeist, natomiast w Austrii morelowy Marillenschnaps.
Bita śmietana - śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona. Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.
W literaturze gastronomicznej występuje pojęcie kremu bita śmietanka. Powstaje on poprzez krótkie ubicie schłodzonej śmietanki (30% lub 36%) dodając pod koniec ubijania cukier puder i wanilinę. Krem bita śmietanka zaliczana jest do kremów do tortów z grupy produkowanych na zimno. Jest to wyrób nietrwały, przeznaczony do konsumpcji w ciągu 6 godzin (gdy przechowywany w temp. ok. 6°C). W celu utrwalenia kremu, pod koniec ubijania obok wymienionych składników dodaje się rozpuszczoną żelatynę.
Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.